Siirry sisältöön
Kuormausohjeet

Kuormausohjeet

Turvallisesti ja ehjänä perille – kuormaamalla oikein varmistat onnistuneen kuljetuksen.

Tavaraliikenteen kuljetuksissa oikeanlaisella kuormauksella ja kuormausohjeiden noudattamisella on erittäin tärkeä rooli, sillä oikeaoppinen kuormaaminen vaikuttaa liikenteen sujuvuuteen ja ehkäisee onnettomuuksia rautatieliikenteessä. Lisäksi virheellisesti kuormattua vaunua ei voida laittaa liikenteeseen, mikä puolestaan aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia muuhun liikenteeseen.

Noudata kuormausohjeita ja kiinnitä huomiota rautatiekuljetuksissa seuraaviin asioihin:


  • Kuormaus on aina asiakkaan vastuulla. Asiakkaan on tarkastettava vaunun kuormauskelpoisuus ennen tavaran kuormaamista vaunuun.
  • Kiinnitä kuorma huolellisesti. Kuorma on sijoitettava sekä tarvittaessa tuettava ja kiinnitettävä siten, ettei se pääse kuljetuksen aikana siirtymään kuormaamisasennostaan, jos siirtyminen voi aiheuttaa tavaran tai vaunun rikkoontumisen, kuormaulottuman ylittymisen, sallittua suuremman epätasaisen kuormituksen tai pahimmillaan tavaran putoamisen vaunusta.
  • Tavaroiden tukemisessa ja sitomisessa on huomioitava rasitukset, joita rautatiekuljetuksen aikana normaalisti esiintyy esimerkiksi junan kulkiessa, vaihtotöissä, laskumäessä, jarrutuksen aikana ja vaunujen heilahteluissa.
  • Oikea kuormaustapa ehkäisee vahinkoja, joita vaunuille ja tavaroille virheellisestä kuormauksesta johtuen mahdollisesti aiheutuisi kuljetuksena aikana.

Rautatiekuljetusten kuormausohjeet

Yleiset ja tavaralajikohtaiset kuormausohjeet löydät täältä

Suistuneen vaunun nosto

Vaunun suistuttua asiakasraiteella tai Väylän raiteella, tulee ottaa yhteyttä ratapihaohjaukseen, joka käynnistää kaluston raiteille nostamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Vaunua ei missään tapauksessa saa lähteä nostamaan takaisin raiteelle omin voimin ja ilman ko. kaluston tuntevan asiantuntijan lupaa.